Hərbi-təhükəsizlik

Nazarbayev’in istifası ve Kazakistan

Pinterest LinkedIn Tumblr

Doç. Dr. Ainur NOGAYEVA

Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in istifasını açıklaması, Nevruz bayramında hazırlanan Kazakistan halkı için adeta bir bomba etki yaratmıştır.

Halbuki 30 yıldır ülkenin başına bulunan ve SSCB döneminden kalan tek bölge lideri olan Nazarbayev’in gideceği bekleniyordu: en azından yönetim değişikliği, ülke ve bölge uzmanları ve Kazak halkı arasında son dönemde en çok konuşulan bir konu idi. Bu açıklamanın sürpriz olmasına rağmen kararın belirtileri daha önce de mevcut idi. Bunun en belirgin olanları yapılan anayasa değişiklikleri ve Nazarbayev’in şuanda halen Başkanlığı üstlenmiş olduğu Güvenlik Kurulunun yetkilerin artırılması idi. Yani devlet başkanlığı görevinden istifa eden Nazarbayev, halen fiilen ülkenin güvenliği ve savunmasından sorumlu en üst konumdaki görevdedir.

Aynı zamanda uluslararası alanda Kazakistan Nazabayev simgesi ve ismi ile ilintilidir. Dolayısıyla o sadece Kazakistan’ın ilk Cumhurbaşkanı ve önderi değil, bölge ve Türk dünyası entegrasyonun başındaki kişi, Türk dünyasının aksakalı durumundaki isimdir. Dolayısıyla Nazarbayev’in Kazakistan devlet başkanlığı görevinden ayrılması onun diğer inisiyaflerinden çekileceği anlamına gelmeyebilir.

Neden şimdi? Zaman zaman dünya ve bölge basınını meşgul eden yaş ve saglık sorunlarıyla birlikte muhtemelen ülkedeki farklı gruplar/güçler (kimi uzmanlar bunları siyasi elitler diye adlandırmaktadır) ile bir anlaşmaya varılmış izlenimi mevcuttur. Bu anlamda bölgedeki “devrimci” Kırgızistan ile siyasi anlamda “halef-selef” örneği Türkmenistan ve Özbekistan örneklerinden farklı olarak kendisi istifasını vermesi, ülke dışındaki/içindeki gruplarda ayrı bir saygınlık yaratmasına neden olmuştur. Görevi devralan kişinin de seçimlere kadar şuana kadar ülkenin izlediği politikalarının devam ettireceği bekleniyor.

 

Araz Aslanlı