Hərbi-təhükəsizlik

Beyrut’taki patlamanın “olağan şüphelisi” İsrail

Pinterest LinkedIn Tumblr

 

Şanlı Bahadır Koç

 

1) İsrail’in Beyrut limanının içinde, çevresinde, tepesinde muhbirleri, gözleri, kulakları olmaması düşünülemez (%0’a yakın)

2) İsrail’in orada o miktarda patlayıcı madde olduğundan habersiz olma ihtimali de çok zayıftır.

3) İsrail a) bu miktarda, b) Hizbullah tarafından oraya değişik oyunlarla getirilmiş veya c) o getirmediyse bile onun kontrolünde veya d) kontrolünde değilse bile bilgisi dahilinde ve muhtemelen “gerektiğinde” örgütün el koyup kullanabileceği patlayıcı/patlayabilecek maddeyi kendisi için çok ciddi tehlike görür.

4) Bu tek başına patlamayı İsrail’in yaptı(rdığı)ğını kanıtlamaz tabii ama yine de…

5) Eğer madde söylendiği gibi yıllardır ordaysa ve İsrail bunu biliyorduysa, niye a) daha önce vurmadığı, b) mesele etmediği sorulabilir belki.

6) Netanyahu Beyrut’ta Hizbullah’ın patlayıcı depoladığı başka yerleri haritada göstermişti ama bunu değil. Bunu bildiklerinin bilinmesini istemiyorlar mıydı, gerçekten bilmiyorlar mıydı?

7) İsrail yaptıysa tek ya da esas amacı a) patlayıcıyı kendisi için “tehdit olmaktan çıkarmak” mı, yoksa, b) patlamadan sonra Hizbullah’a karşı dönebilecek iç ve dış eleştiri oklarıyla beraber i) örgütün silahsızlanması, ii) Lübnan’da iç karışıklık, iii) ekonomik kriz ve genel memnuniyetsizlikle beraber ülke siyasi sisteminin değişmesi mi?

8) İsrail yaptıysa, patlamanın büyüklüğünü önceden tam ölçememiş olabilir mi? Sanmam ama imkansız değil. Özellikle maddenin miktarını yanlış biliyorlardıysa.

9) İsrail yaptıysa bunu görülebilir/tespit edilebilir şekilde (sesi duyulan uçaklarla vs) yapması da oldukça düşük ihtimal. Hayır, niye “imzasını atsın”, yıkımın/kayıpların sorumluluğunu niye üstlensin?

10) Zaten anlaması gerekenler anlayacaktır onun yaptığını. O yapmadıysa bile Hizbullah “o yaptı” diye düşünecektir.

11) Şimdilik Hizbullah alttan alıyor, tam oralı olmuyor ve İsrail’i işaret etmiyor gibi görünüyor. Çünkü “İsrail yaptı” derse bu sefer olaydaki kendi sorumluluğu da ortaya çıkacak, netleşecek.

12) Olay elbette kaza, ihmal, beceriksizlik sonucu gerçekleşmiş de olabilir. “Kazalar olur.”

13) Ama öyle değil ve sabotaj ise o halde en makul ve muhtemel şüpheli İsrail’dir. İsrail’in böyle bir şey yapmak için becerisi, tecrübesi, nedeni, cesareti ve olaydan “tam” yakalanmadan sıyrılabilecek çevikliği var. Bu, “olay İsrail’in işine yarıyor, demek ki o yaptı”dan biraz daha güçlü ve uzun bir liste.

14) Ama tekraralayalım, elbette kanıt da değil.

 

Şanlı Bahadır Koç